In het nieuws

Extinction Party, Jonathan Blaustein

Extinction Party, Jonathan Blaustein

Terwijl de wereld worstelt met de impact van klimaatverandering in de 21e eeuw, presenteert Blausteins kunst een gedeconstrueerd beeld van de manier waarop menselijke overconsumptie het leven zoals we het kennen in gevaar brengt en wat leidt tot het mogelijk uitsterven van bijna alles.

Of het nu gaat om het fotograferen van voedsel van over de hele wereld, jaren aan opgehoopte rommel in zijn voormalige studio, of feestartikelen van de megabedrijf Party City. De waarheid is dat wij mensen de planeet behandelen als één grote, gewelddadige supermarkt met kortingen.

Dit boek zal de mensheid niet redden van uitsterven. Maar misschien ga je overwegen om de planeet met wat meer respect te behandelen. De eenvoudige, grimmige afbeeldingen illustreren duidelijk onze verslaving aan dingen, eigendom en consumptie. Het laat je onder anderen nadenken over die dubbele cheeseburger van McDonald’s die je wilde bestellen.

Afgelopen week in the Washington Post, Photograph Magazine en PhotoBook Journal

Washington Post

Photograph Magazine

PhotoBook Journal

Photographer:
Jonathan Blaustein, born New Jersey, resides Taos, New Mexico.

Publisher:
Yoffy Press (Atlanta, GA, USA, copyright 2020)

Introduction:
Kevin Kwan. Essays: Jonathan Blaustein

printer:
Wilco Art Books, Amersfoort

Photobook designer:
Caleb Cain Marcus (Luminosity Lab, NYC)

jonathanblaustein.com

Federal Triangle, Mike Osborne, 2019

Federal Triangle, Mike Osborne, 2019

Een van TIME Magazine’s beste fotoboeken van 2019, Federal Triangle combineert een documentaire benadering van fotografie met alternatieve interpretaties, gebaseerd op de duistere fantasieën die ons politieke landschap doordringen. Het project, getiteld naar het ingeklemde overheidscomplex tussen het Capitool en het Witte Huis, is een reeks korte ontmoetingen met de attributen van de macht.

Intrigerend en soms duister komisch geven ze aanleiding tot een reeks vragen; Als ik vatbaar was voor paranoïde projecties, wat voor soort ontmoetingen zouden dan mijn duistere samenzweerderige angsten en fantasieën kunnen activeren? Welke scènes en situaties zouden het paradoxale gevoel oproepen dichtbij en toch ver verwijderd van de macht te zijn?

Federal Triangle behandelt dit soort vragen in beeldtermen. De foto’s zijn dubbelzinnig,  alledaagse scènes worden getint met de mogelijkheid van geweld en samenzwering. Ze houden meer achter dan dat ze onthullen.

De beelden zijn afgedrukt in duotone, wat iets historische heeft. Toch wordt de kijker gedwongen zichzelf eraan te herinneren dat ze hier de Amerikaanse hoofdstad van vandaag zien. Het geeft een gevoel van geheimhouding, paranoia en totalitarisme. Hiermee roept Osborne een diepere bewustwording op over hoe we de mensen en de systemen die de leiding hebben over ons leven bekijken. De krachten die er zijn en de pakken achter de schermen.

Mike Osborne legt de ironie bloot in de betekenis die we aan onze machtssystemen geven, terwijl het in werkelijkheid nog steeds gewone mensen zijn die de leiding hebben over buitengewone situaties. Ons wordt getoond hoe onjuist de betekenis kan zijn, die we aan onze controlesystemen geven.

gnomicbook

Mike Osborne

museemagazine

#JessicaPettway #TIME #gnomicbook #MikeOsborne #CharlieBreen #museemagazine

Delicious Paintings, Tjalf Sparnaay

Delicious Paintings, Tjalf Sparnaay

Tjalf Sparnaay heeft zich geschaard onder de eigentijdse en internationale stroming die Hyperrealisme wordt genoemd. Sparnaay schildert alledaagse onderwerpen en blaast ze op tot megaproporties.  Dat geeft hem de gelegenheid elk detail zeer nauwkeurig te verkennen en laag voor laag te ontleden om zo tot de kern van het onderwerp te komen. “Mijn schilderijen”, zo stelt hij, “zijn bedoeld om de kijker in staat te stellen de realiteit opnieuw te ervaren, opnieuw de essentie te laten ontdekken van het voorwerp dat zo alledaags is geworden.”

Zijn Gebakken Eieren zijn iconisch en worden over de hele wereld als beeld gebruikt en nageschilderd. Sparnaay is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende contemporaine Food-schilders ter wereld. In dit boek wordt speciale aandacht besteed aan zijn food-schilderijen van o.a. hamburgers, gebakken eieren, broodjes, ketchupflessen, friet en kreeft.

Uitgeverij Waanders & de kunst